January 3, 2024
VAUČERI ZA DIGITALIZACIJU – ZADNJI ROK ZA PRIJAVU!
by: Identyum

Ako ste mikro, malo ili srednje poduzeće, nerijetko ste u situaciji pritiska tržišta da digitalizirate svoje poslovanje. Svi pričaju o digitalizaciji, ali od svakodnevnih poslovnih obaveza, nije nimalo lak zadatak još razmišljati što bi i kako mogli digitalizirati. A tek dok zaboli glava oko budžeta kojeg trebate uložiti u digitalizaciju. 

Razumijevanje Vaučera za digitalizaciju: što trebate znati?

Već mjesecima svi pričaju o “Vaučerima za digitalizaciju” Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za mikro, mala i srednja poduzeća, kojima je svrha digitalna transformacija, nabavom digitalnih alata i opreme te jačanjem digitalnih vještina za razvoj i primjenu novih proizvoda, usluga i procesa. Što to zapravo znači? Na primjer, ako ste dosad svu vašu internu poslovnu dokumentaciju (npr. fakture, otpremnice, platne liste i sl.) potpisivali vlastoručno, taj proces možete digitalizirati uvođenjem elektroničkog potpisivanja. Time smanjujete potrebu za tiskanjem, slanjem poštom i skladištenjem papirnate dokumentacije, što dovodi do znatnog smanjenja operativnih troškova. Digitalizirani dokumenti također omogućuju lakše praćenje i upravljanje dokumentacijom, uključujući povijest izmjena i različitih verzija. A da ne govorimo o tome da dokumenti potpisani elektroničkim putem mogu biti dostupni odmah, što je posebno korisno za tvrtke s više lokacija ili za rad na daljinu.

Navedeni primjer digitalizacije može se financirati vaučerom u sklopu kategorije “Složenih digitalnih rješenja”, za koje možete prijaviti svoje projekte od 1. do 29. ožujka 2024. godine. U toj kategoriji mogu se financirati digitalna rješenja kojima će se poduzeću omogućiti razvoj digitalnih poslovnih modela, omogućiti jačanje kapaciteta za provedbu digitalizacije i digitalne transformacije, kao što su rješenja za industriju 4.0, razvoj mrežnih sustava i procesa, IoT, pametnih usluga, automatizacije, projekata koji uključuju Big data, simulacijske modele, virtualnu i proširenu stvarnost, planiranje resursa poduzeća, digitalna rješenja za produktivnost i rješenja za upravljanje odnosima s klijentima i ostalo.

Da biste postali potencijalni korisnici Vaučera za digitalizaciju, morate prethodno odabrati vrstu vaučera i prihvatljivog pružatelja usluga, koji su upisani u Katalog pružatelja usluga. U njemu se trenutno nalazi 270 poduzeća koja nude usluge složenih digitalnih rješenja, među kojima je i Identyum (Identity Consortium d.o.o.).

Vrlo je važno napomenuti da postupak prijave za Vaučere za složena digitalna rješenja ne zahtjeva velik angažman i nije kompleksan poput prijava za EU bespovratna sredstva kao kod drugih poziva za prijavu projekata.

Ne znam što mogu digitalizirati

Ako vas muči problem da ne znate što digitalizirati u svom poslovanju i na koji način iskoristiti spomenute vaučere, osim prethodno opisanog primjera elektroničkog potpisivanja,  Identyum ekipa može vam pomoći već u tom prvom koraku-u definiranju tehnoloških rješenja/servisa, u razradi budžeta koji vam je potreban i u pripremi projektnog prijedloga.

Tako s Identyumom možete digitalizirati procese potpisivanja dokumentacije unutar i izvan vaše tvrtke, kao u prethodno navedenom primjeru. Osim što dokumentaciju možete slati udaljeno na elektroničko potpisivanje svojim kupcima/klijentima/poslovnim partnerima ili bilo kojoj drugoj strani izvan svog poslovnog okruženja i pri tome biti sigurni u vjerodostojnost identiteta druge strane i valjanosti samog elektroničkog potpisa, naš Sign servis možete koristiti i za razmjenu i udaljeno elektroničko potpisivanje dokumentacije unutar svog poslovnog okruženja (između zaposlenika/direkcija/odjela i sl.). Sign servis možemo integrirati u vaše postojeće sustave koje koristite ili ga možete koristiti bez integracije odmah, a isprobati ga možete ovdje.

Ako vam je važno znati tko su vaši klijenti i želite njihovu identifikaciju napraviti na daljinu, na primjer prilikom ugovaranja vaših usluga, korištenjem vaučera možete financirati integraciju našeg Identify servisa za zakonski valjanu udaljenu elektroničku identifikaciju drugih osoba (digitalni onboarding) uz puno poštivanje odredbi GDPR-a i zakonskih odredbi o sprječavanju pranja novca. Identify servis omogućuje da s vrlo visokom razinom pouzdanosti u vjerodostojnost podataka o identitetu druge osobe, možete zatražiti podatke o identitetu klijenata (npr. svi podaci sa identifikacijskog dokumenta) ili samo neke (npr. samo mjesto prebivališta). Identify servis također može biti integriran u vaše postojeće sustave koje koristite ili ga možete koristiti odmah bez integracije, registracijom na Identify web sučelje, a isprobati ga možete ovdje. 

Ako su u vašem poslovanju nužni podaci o financijskom kapacitetu vaših klijenata (fizičkih ili pravnih osoba), poput provjere IBAN računa i vlasništva nad određenim IBAN-om, provjere salda računa, statusa računa te transakcije po računu unazad 6 do 12 mjeseci, Identyum kroz svoj FinCheck servis može digitalizirati i taj proces. Dodatno, na temelju dohvaćenih transakcija možete detektirati primarne prihode, kao što su plaće ili mirovine, ponavljajuće i dodatne prihode, obveze po kreditima, troškove režija i slično. FinCheck servis uključuje vjerodostojnu elektroničku i automatiziranu provjeru financijskih parametara druge strane, a sve uz njihovu prethodnu izričitu privolu, u skladu s GDPR i PSD2 odredbama i korištenjem licence odobrene od strane HNB-a za pružanje usluge informiranja o računu (AISP).

Da li je iznos vaučera od 19.900,00 EUR dovoljan za složena digitalna rješenja?

Za personaliziranu ponudu, kontaktirajte nas na katarina.palasek@identyum.com.